Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 22 2017
Senaste Nytt

Japan skeppar plutonium till USA

Transport av radioaktivt material förekommer också sjövägen. Här lastas nukleärt material i franska hamnen Cherbourg. Foto: Areva
Transport av radioaktivt material förekommer också sjövägen. Här lastas nukleärt material i franska hamnen Cherbourg. Foto: Areva
Publicerad av
Tommy Ekholm - 08 jan 2016

En relativ stor mängd plutonium, som för närvarande är i japansk ägo, kommer att transporteras till USA i slutet av mars 2016, enligt rapporter i båda ländernas media. Transporten beskrivs som en good- will gest enligt icke-spridningsavtalet av kärnvapen.

Japan har cirka 331 kilo ”överflödigt” plutonium som landet kommer att överlämna till en nukleär anläggning i South Carolina. Där kommer USA att använda materialet för sina specifika syften. Transporten sker via sjövägen. Route och avresedatum hålls hemligt av säkerhetskäl.

Plutoniums betydelsefullaste användning torde vara som klyvbart material i fissionsladdningar.

Dess olika isotoper används även som reaktorbränsle och i radiotermoelektriska generatorer för rymdsonder.

Mängden av plutonium är tillräckligt stor för att producera 50 atombomber, vilket förbjuds av japansk lag. Även om Förenta staterna har rätt att färdas genom japanskt territorialvatten med kärnvapenbestyckade fartyg, kommer Japan inte att bygga eller inneha kärnvapen. Japan hävdar att landet visserligen har kunnandet, men avstår frivilligt på grund av att det är världens enda land som har upplevt förödelsen efter ett kärnvapenangrepp.

Transporten av plutonium har använts av Japans centrala nukleära forskningsinstitut nordost om Tokyo för experiment i samband med projekt som hade mål att utveckla kärnkraften för civila ändamål.  Leveransen baseras på ett avtal med Förenta staterna som slöts år 2014. Transporten är också en symbol för samarbetet när det gäller ickespridning av kärnvapen, eftersom den kommer att sammanfalla med ett toppmöte i mars i Washington om global kärnkraftsäkerhet.

Annons