Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Nytt kinesiskt kärnkraftsföretag skapas

Fangchenggang-kraftverket i Guangxi-provinsen byggs ut med ytterligare reaktorer. Foto: Jintai
Fangchenggang-kraftverket i Guangxi-provinsen byggs ut med ytterligare reaktorer. Foto: Jintai
Publicerad av
Markku Björkman - 04 jan 2016

Två ledande kinesiska kärnkraftsföretag har enats om att skapa ett gemensamt företag i syfte att främja kinesiska "tredje generationens" kärnreaktorer av typen Hualong One på utländska marknader.

Vid årsskiftet offentliggjorde China Guangdong Nuclear Power Group (CGN) och China National Nuclear Corporation (CNNC) grundandet av International Nuclear Power Technology Co i två separata pressmeddelanden.

Undertecknandet av avtalet i Peking bevittnades av Nur Bekri, chefen för landets nationella energimyndighet och biträdande partisekreterare för Kinas utvecklings- och reformkommission.

Det nya Hualong One-bolaget har i början ett aktiekapital på 500 miljoner yuan, motsvarande cirka 77 miljoner dollar. CGN och CNNC äger var för sig 50 procent av aktierna.

Företaget kommer enligt pressmeddelandet att "aktivt omsätta vidareutvecklingen av Kinas kärnkraftsstrategi i praktiken".  Det innebär fortsatt inhemsk och utländsk integration och utveckling av nukleära anläggningar med tredje generationens kärnkraftsteknologi. Företaget kommer att främja design av Hualong One-anläggningar som kinesiska kärnkraftsindustrins "flaggskepp och ledande varumärke" meddelade CGN och CNNC.

Kinas statliga råd godkände den 16 december byggandet av två nya Hualong One-reaktorer som del av enheterna 3 och 4 i Fangchenggang-kraftverket i Guangxi-provinsen. Dessa enheter ägs till 61 procent av CGN och 39 procent av Guangxi Investment Group. Första bygget av enhet 3 startade den 24 december 2015. Så småningom kommer sammanlagt sex reaktorer att generera el i Fangchenggang.

Om pilotprojektet med Hualong One-reaktorer blir framgångsrikt och om Kina klarar av, som planerat, att exportera ett tiotal reaktorer till 2020 och forcera landets forskning på LFTR och F-MSR-området, så kan Kina vinna och revolutionera väldens energiomvandling nästa årtionde. 

Annons