Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 19 2017
Senaste Nytt

Studie: 0ljedepressionen dämpar marknaden

Foto: Flickr/Cclark395
Foto: Flickr/Cclark395
Publicerad av
Markku Björkman - 29 dec 2015

En studie gjord av West Texas Intermediate (WTI) visar att nästan allt som har med olja att göra påverkas av oljeprisets senaste nedgång på mer än 3,5 procent. I Danmark drabbades framförallt koncernen Mærsk.

Det pumpas fortfarande mer olja världen över, trots att priserna fortsätter att falla. Det märks tydligt bland annat på de internationella aktiemarknaderna.

Enligt den studien finns det inga utsikter för bättre tider och stigande oljepriser. Istället sjönk oljepriset igen i slutet av året 2015 med 3,65 procent enligt WTI. Priset landade på 36,71 dollar per fat.

Tillsammans med dåliga nyheter från Kina under julhelgen om fallande vinst i inom oljebranschen tvingades många investerare att säga adjö till de företag som lever av att sälja energi och råvaror. I Amerikanska Chevron drabbades av en minskning knappt 2 procent medan Exxon Mobil klarade sig något bättre, med en nedgång på 0,74 procent.

Trenden var liknande i Europa, där Royal Dutch Shell minskade med 3 procent medan andra oljebolag tappade ännu mera: Repsols aktie blev 4,3 procent mindre värd mindre under julhelgen och Seadrill dök med 5,3 procent.

I Danmark påverkade de sjunkande oljepriserna speciellt Maersk, som minskade med 0,8 procent under julhelgen. En annan energiproducent, vindturbinpionjären Vestas Wind, föll också trots relativt bra nyheter. Vestas kunde underteckna på julafton en ny order i USA på 198 megawatt och dagen innan en ytterligare order på 110 megawatt i Skottland.

Annons