Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 19 2017
Senaste Nytt

Råoljepriserna stabiliseras

Foto: Flickr
Foto: Flickr
Publicerad av
Martin Stråmo - 29 dec 2015

Råoljepriserna har stabiliserats med en begränsad rekyl upp under tisdagens handel, efter att ha tappat kraftigt under måndagen.

Under gårdagen pressades priserna av att Iran upprepat sitt mål om att öka oljeexporten efter att sanktionerna mot landet upphävts, av svag japansk statistik och av besked från Saudiarabien.

"Nedgångarna i oljepriserna förvärrades efter att Saudiarabien sänkte intäktsförväntningarna och drog ned investeringarna samt subventionerna i den statliga budgeten. Nedgången kom också som ett resultat av besvikelser i form av siffror från Japan, vilka bidrog till att förstärka rädslan för att det globala utbudsöverskottet på olja kommer att kvarstå." Det kommenterar Norne Securities på tisdagen.

Saudiarabien siktar på att skära ned på subventionerna för oljeprodukter, vatten och el under de kommande fem åren som ett resultat av fallande oljepriser. Enligt budgeten för 2016 uppgav finansdepartementet att dessa justeringar har som målsättning att uppnå effektivt användande av energi samt för att bevara naturtillgångarna.

"Saudiarabiens energireformer med ökade bränslepriser kommer att dämpa tillväxten i efterfrågan på olja och sätter press på oljepriser", kommenterade Thina Saltvedt, chef för Nordeas oljeanalys på tisdagen.

Bank of America Merrill Lynch kommenterade att budgeten inte signalerar några sannolika förändringar i energipolitiken på kort sikt.

Ordföranden för Saudiarabiens statliga oljebolag, Saudi Aramco, har meddelat att han räknar med att marknaden för råolja kommer att nå balans någon gång under 2016. Utbudet från Nordamerika, inklusive skifferolja, fortsätter att minska betydligt, enligt ordförande Khalid al-Falih.

"Utbudet har nått sin platå i Nordamerika och minskar i betydande omfattning. Vi förväntar att det fortsätter och kanske accelererar under 2016", sade han.

"Vi kommer se att marknaden balanseras någon gång 2016. Vi ser att efterfrågan till slut överstiger utbudet... priserna kommer att svara i sinom tid", fortsatte Khalid al-Falih.

I eftermiddag riktas blickarna mot USA-statistik över huspriser vid 15-tiden och mot konsumentförtroendet vid 16.00. Sent i kväll, vid 22.30, presenterar branschorganisationen API oljelagerstatistik för USA.

(SIX News)

Annons