Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Svensk Energi summerar elåret

Foto: Peter Nijenhuis
Foto: Peter Nijenhuis
Publicerad av
Martin Stråmo - 29 dec 2015

Elkunderna blev vinnarna i år med ett lågt elpris. Vindkraften rönte framgångar med nya rekordnivåer och även elexporten nådde ny rekordnotering. Så summerar Svensk Energis vd Pernilla Winnhed elåret 2015.

– Medlemsföretagens lönsamhet är dock hårt pressad. Besked om förtida stängning av flera kärnkraftsreaktorer – orsakat av hög effektskatt och de lägsta elpriserna sedan år 2000 – är viktiga skäl. Elbörsen tror på fortsatt låga elpriser ett antal år framåt. Ambitionsnivån i elcertifikatsystemet har höjts. Dessutom har vi sett hur Eon och Fortum har valt olika strategiska vägar framåt, vilket syns i uppdelningen av strukturen. Det finns skäl att fråga sig vart elmarknaden är på väg, säger Pernilla Winnhed i ett pressmeddelande.

– Samtidigt har vi energikommissionens pågående arbete, som blir styrande för mycket av utvecklingen de kommande årtiondena. Här hoppas vi på fortsatt nära dialog med kommissionen och att betänkandet därifrån bygger på en klok helhetssyn för energisystemet. Och att vi slipper onödiga låsningar. Effektfrågan måste där få en varaktig lösning. Positivt är också att Sverige nu för andra året har en inhemsk elproduktion som till 98 procent har låga klimatutsläpp. Ja, vi har ett elsystem som är ett internationellt föredöme, fortsätter Pernilla Winnhed.

Annons

Annons

Annons