Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 17 2017
Senaste Nytt

Små prisrörelser för oljan

Foto: Statoil
Foto: Statoil
Publicerad av
Tommy Ekholm - 22 dec 2015

Råoljepriserna har visat marginella förändringar under tisdagen, efter att ha handlats kring bottennivåer under måndagen.

"Utvecklingen präglas fortsatt av höga lagertal i kombination med överskottsproduktion. På kort sikt ger förväntningar om kallare väder i USA under inledningen av 2016 visst stöd till energipriserna." Det kommenterar DNB Bank på tisdagen.

Under gårdagen pressades priserna efter spekulation om att producenter från Mellanöstern kommer öka utbudet och därmed utvidga överskottet, då de enskilda länderna kämpar om marknadsandelar, enligt Norne Securities.

Morgan Stanley har uppgett att den förväntade prisåterhämtningen på råoljemarknaden kan komma att senareläggas, då fredsavtalet i Libyen signalerar att det kommer mer oljeutbud till marknaden.

Det senaste fredsavtalet mellan de två rivaliserade sidorna i Libyen kan bana vägen för de avstängda oljefälten och exportterminalerna att återigen öppna. Morgan Stanley uppger att en utbudsökning på 400.000-600.000 fat olja per dag från Libyen, utöver mer oljeutbud från Iran, kan senarelägga tidpunkten för när oljemarknaden når balans mellan utbud och efterfrågan till år 2017.

Goldman Sachs räknar med att överutbudet på oljemarknaden fortsätter en bra bit in i 2016 och att balans i marknaden kan nås under det fjärde kvartalet 2016, enligt en rapport på tisdagen.

Enligt statistik från Joint Organisations Data Initiative, JODI, som presenterades under gårdagen ökade Saudiarabien råoljeexporten under oktober till den högsta nivån på fyra månader.

Differensen mellan Brent- och WTI-oljepriset har minskat och uppgår nu endast till 0,33 dollar per fat. USA:s president Barack Obama signerade på fredagen budgeten för 2016 som även innehöll slopat förbud mot råoljeexport från landet.

Saudiarabien uppges ha skjutit ned en raket med siktet inställt mot Jizan, där det finns ett nytt raffinaderi och där en oljeterminal är under byggnation.

Rysslands oljeproduktion uppges ha nått den högsta nivån sedan Sovjetunionens tid men energiminister Alexander Novak uppgav i en intervju som presenterades på tisdagen att landets oljeproduktion kan börja minska år 2017 om den tuffa branschbeskattningen fortsätter.

Under eftermiddagen väntas USA-statistik över reviderad BNP, husprisindex och försäljning av befintliga bostäder. Sent i kväll, klockan 22.30, presenterar branschorganisationen API veckostatistik över USA:s oljelager.

(SIX News)

Annons

Superkondensatorer används bland annat för att driva spårvagnslinjen T3 i Paris på sektioner utan kabelkontakt och för att återvinna energi under bromsning. Med hjälp av superkondensatorer kan kanske mobiltelefoner och elbilar laddas på några sekunder i framtiden. Foto: wikipedia: kredit: Gérard Delafond
Superkondensatorer används bland annat för att driva spårvagnslinjen T3 i Paris på sektioner utan kabelkontakt och för att återvinna energi under bromsning. Med hjälp av superkondensatorer kan kanske mobiltelefoner och elbilar laddas på några sekunder i framtiden. Foto: wikipedia: kredit: Gérard Delafond

Morgondagens batterier förenar superkondensatorn och litiumjonbatteriet.

"Metalliskt papper"

Nicklas Blomquist, doktorand vid Mittuniversitetet i Sundsvall och hans forskarkollegor utvecklar fr...