Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Ryska oljejättar har Latinamerika i kikarsiktet

Foto: Gazprom
Foto: Gazprom
Publicerad av
Simon Matthis - 18 dec 2015

Ryska gas- och oljejättar som Lukoil, Rosneft och Gazprom har sedan sanktionerna infördes mot Ryssland satsat stort på att stärka sin närvaro internationellt, i huvudsak genom förvärv av prospekterings- och produktionstillgångar utanför Ryssland. Den bilden framträder av en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget Global Data.

De ryska företagen har framför allt siktet inställt på Nord- och Sydamerika och har uttryckt intresse för framtida gasprojekt i Mexiko, Argentina, Venezuela och Bolivia bland annat.

För de ryska företagen handlar det om att diversifiera sin verksamhet internationellt för att inte drabbas för hårt av sanktionerna.

– Med hjälp av statligt stöd framstår länder som inte ursprungligen prioriterats för internationell expansion som potentiellt starka politiska, handels- och investeringspartner för de ryska oljebolagen, säger Adrian Lara, analytiker på Global Data, i ett pressmeddelande.

Det är länder som är i behov av finansiell hjälp och expertis för att utveckla och utforska sina rikliga naturresurser, enligt Global Data. Tack vare sin storlek och gedigna kunskap om oljebranschen är de ryska oljebolagen väl skickade att fylla de behoven.

Projekten som de ryska företagen investerar i befinner sig som regel i tidiga faser och har sämre projektekonomi än konkurrerande investeringsprojekt, så det kommer att dröja länge innan de kommer att bära frukt, enligt marknadsanalysföretaget.

– Ryska företag uppströms har nu en etablerad närvaro i Nord- och Sydamerika och med tanke på deras inriktning på prospektering och projekt som befinner i sina första stadier, så är deras mål långsiktiga, sammanfattar Anna Belova, analytiker på Global Data.

Annons