Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 18 2019
Senaste Nytt

Vattenkraftens kapacitet kan ökas

Foto: Statkraft
Foto: Statkraft
Publicerad av
Martin Stråmo - 02 dec 2015

Det behövs bättre analyseras vilket behov det finns av energi och effekt från vattenkraften, menar Svensk Energis vd Pernilla Winnhed. När kärnkraften ska ersättas blir vattenkraftens roll och potential en allt viktigare frågar, menar hon. År 2011 skrev Svensk Energi att det finns en potential på 30 terawattimmar mer energi från vattenkraften, per år.

– Med en ökad mängd förnybar kraft från vind och sol och kommande utfasning av kärnkraft behövs mer effekt i systemet. Vi behöver därför analysera vattenkraften både ur ett energi- och ett effektperspektiv, säger Pernilla Winnhed, i ett pressmeddelande.

– Det går att nå högre kapacitet i vattenkraften genom en anpassning av kraftstationerna i ett älvsystem. Men om investerarna ska känna sig trygga att öka kapaciteten måste vattenkraften få en ny roll och belönas för sitt värde som effekthållare och för systembalansen, påpekar Hans Kreisel, Skellefteå Krafts koncernchef, under ett branschmöte i Stockholm, enligt ett pressmeddelande.

– För varje kilowattimme som produceras med vattenkraft minskar elproduktionen från energislag med större miljöpåverkan som till exempel olja och kol. Att riva ut många mindre dammar och kraftverk kan alltså direkt motverka klimatambitionerna, sade Gunvor Axelsson, ordförande i Svensk Vattenkraftförening, under samma möte.

Annons

Annons

Annons