Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 22 2017
Senaste Nytt

Oljepriserna hämtade sig under måndagen

Foto: Thomas Hawk
Foto: Thomas Hawk
Publicerad av
Martin Stråmo - 30 nov 2015

Råoljepriserna återhämtade sig under måndagens handel och handlades högre jämfört med fredagen. De flesta bedömer att oljepriserna kan handlas slagigt under veckan, inför fredagens OPEC-möte på fredag.

Dessutom väntas ECB lämna penningpolitiskt besked på torsdag och amerikansk sysselsättningsstatistik är att vänta på fredagen. Båda dessa besked har också potential att påverka råvarupriserna.

Enligt statistik från ICE ökade den nettolånga positionen i Brentoljekontrakt med 12,1 procent under förra veckan, enligt statistik som presenterades i dag.

Kina förväntas slutföra byggnation av ytterligare strategisk lagerkapacitet avseende råolja på 113 miljoner fat under 2015 och 2016, enligt uppgifter från Platts Oil på måndagen.

Iran förväntas efterfråga att Saudiarabien sänker sin nuvarande produktionsnivå på över tio miljoner fat per dag.

"Vid kommande OPEC-möte kommer Saudiarabien uppmanas att sänka sin produktion", sade Ali Kardor, investeringschef på statliga National Iranian Oil, på måndagen. Venezuela, Nigeria och Angola är ändra länder som förväntas driva diskussioner om produktionssänkningar vid det kommande OPEC-mötet på fredagen.

Samtliga 30 tillfrågade analytiker i Bloombergs enkät förväntar dock att oljekartellen OPEC beslutar att lämna oljeproduktionskvoterna oförändrade vid det kommande mötet.

"Enligt vår åsikt är det viktigaste för att oljepriserna ska återhämta sig på lång sikt att produktionen utanför OPEC minskar bestående. Som en konsekvens är de låga oljepriserna faktiskt önskvärda för OPEC för närvarande." Det skriver Commerzbank på måndagen.

Kreditvärderingsföretaget Fitch uppger på måndagen att lägre vinster för ryska oljebolag kan leda till ytterligare sänkningar av investeringarna i landet, vilket ger ytterligare press för landets oljeproduktion på medellång sikt. Produktionen förväntas bli oförändrad under 2016, jämfört med 2015, för att därefter sjunka med låga ensiffriga procenttal, enligt Fitch.

(SIX News)

Annons