Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 20 2017
Senaste Nytt

Den turkiska kärnkraften lockar finländare

En illustration av det planerade första turkiska kärnkraftverket i Akkuyu. Bild: Turkish Atomic Energy Agency
En illustration av det planerade första turkiska kärnkraftverket i Akkuyu. Bild: Turkish Atomic Energy Agency
Publicerad av
Markku Björkman - 28 okt 2015

De kärnkraftverk som just nu planeras i Turkiet förväntas erbjuda stora möjligheter också för finländska företag. Turkiska energiinvesteringar ökade intresset hos många av de företagsledare som deltog i delegationen i samband med den finländske presidenten Sauli Niinistös statsbesök nyligen.

Kärnkraften i Finland anses vara den bäst skötta i världen med de hårdaste säkerhetskraven och framsynta kraftverksägare som ständigt moderniserat sina kraftverk.

Eftersom Finlands och Turkiets myndigheter preliminärt kommit överens om att öka samarbetet kring kärnsäkerhetsfrågor kan finländska företag ges en speciell chans till olika kärnkraftsprojekt i landet.

Enligt generaldirektör Petteri Tiippana från Strålsäkerhetscentralen Stuk existerar det idag efterfrågan för finländskt know-how. Turkiets planerade kärnkraftverk liknar de anläggningar som Fennovoima planerar att bygga i Pyhäjoki och Olkiluoto 3 i Euraåminne.

Ett konsulteringsavtal även med turkiska staten ligger i Stuks intresse, liknande det man har med till exempel med Saudiarabien.

-  Målet är ett handelsavtal och en summa som dessutom skulle möjliggöra intäktsföring till Stuk, sade Tiippana till finländska radion FNB i Istanbul.

Idag har Turkiet inga egna kärnkraftverk, men två finns under planering. Turkiet och Ryssland avtalade om byggandet av ett kraftverk. Rosatom har fått i uppdrag att bygga ett sådant kraftverk i södra Turkiet. Även Japan och Frankrike har ett gemensamt kärnkraftsprojekt vid turkiska Svartahavskusten. I sista hand skulle ansvaret ändå ligga hos myndigheterna i Turkiet. Finland kan alltså inte tvingas ta ansvar vid eventuella olyckor.

Representanter för finländska företag träffade turkiska näringslivsrepresentanter på ett lyxhotell vid Bosporen i samband med besöket. Timo Saanio, vd för Saanio & Riekkola som planerar slutförvaring av kärnavfall, sade att Turkiet ännu inte fattat beslut om slutförvaring och att man därför nu siktar på marknadsföring i landet. Enligt Saanio kunde man placera kärnavfall i urberget också i Turkiet trots att området är seismiskt aktivt.

Att slutförvara använt bränsle i urberget innebär inte att frågan skulle enligt Saanio vara avgjord för all framtid, men det är en betydligt säkrare lösning än att decennium efter decennium låta avfallet ligga i temporära förråd.

Turkiet är fast beslutet att skaffa sig kärnkraft och planerar att bygga så många som 23 kärnkraftsenheter fram till 2023, förklarade landets energi- och naturresursminister Taner Yildiz redan för tre år sedan, enligt webbsajten Tajkistan News.

Denna ambitiösa plan innebär att kärnkraftverk byggs i tre turkiska regioner.

Annons