Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Här byggs ITER:s ”ringmur”

Foto: ITER
Foto: ITER
Foto: ITER
Foto: ITER
Publicerad av
Simon Matthis - 27 okt 2015

Ofantliga mängder betong har använts för att bygga experimentfusionsreaktorn ITER, som uppförs i södra Frankrike. Sedan slutet av förra året har arbeten pågått med att bygga anläggningens underjordiska väggar och pelare.

Under en enda dag, onsdagen den 21 oktober gjöts ITER:s ”ringmur”, den så kallade BioShield, i ett svep. Ett arbete som tog 15 timmar och som föregåtts av minutiös planering, modellering och andra förberedelser.

Den 3,2 meter tjocka muren som omger maskinen - tokamaken som är hela ITER-anläggningens hjärta - har till uppgift att skydda personal och miljö mot radioaktiv stålning som uppstår i samband med fusionsreaktionen. Väggkonstruktionen har inneburit stora utmaningar. Bara för att förbereda sig inför själva gjutningsmomentet har en fullskalemodell av BioShield tagits fram,  vilken man sedan övat sig på.  Gallret av armeringsjärn har en sådan täthet att det inte varit aktuellt att använda traditionella vibratorer för att få betongen att tränga ut till alla håligheter.  Istället har man tagit fram en extra flytande självkompakterande betong, som först testats på modellen. 

Annons