Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 20 2017
Senaste Nytt

Beskattningsplan för biodrivmedel presenteras

Foto: Fordonsgas Sverige
Foto: Fordonsgas Sverige
Publicerad av
Martin Stråmo - 13 okt 2015

Regeringen har presenterat en plan för beskattning av biodrivmedel i förhållande till EU:s regelverk. Regeringen kräver fortsatt skattebefrielse för biogas som drivmedel, fram till slutet av år 2020. Nu inväntas ett godkännande från EU-kommissionen.

- Det är ett välkommet besked som vi har kämpat länge för. De senaste årens osäkerhet och plötsliga förändringar i skattevillkor för biodrivmedel har varit påfrestande. En femårig förlängning av dagens regelverk ger nu några års stabilitet och innebär att den förnybara biogasen kan fortsätta vara ett konkurrenskraftigt alternativ till fossil bensin och diesel, säger Anders Mathiasson, vd på Energigas Sverige, i ett pressmeddelande.

Sverige är idag världsledande i att använda biogas i transportsektorn. Över 70 procent av fordonsgasen består idag av biogas.

- Jag tycker att dagens besked visar att regeringen vill se en fortsatt svensk biogassatsning, där avfall och restprodukter omvandlas till en resurs för samhället. Det ser vi även i flera av regeringens andra satsningar på klimatområdet – exempelvis reducerat förmånsvärde för gasbilar, gödselgasstöd, klimatinvesteringar och stadsmiljöavtal – där biogasen uppges vara en viktig del i det pågående miljö- och klimatarbetet, säger Anders Mathiasson i ett pressmeddelande och tillägger att nästa steg måste bli att formulera de långsiktiga villkoren för branschen.

Annons