Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 20 2017
Senaste Nytt

Ny biogasanläggning invigd i Huddinge

Foto: Scandinavian Biogas
Foto: Scandinavian Biogas
Publicerad av
Martin Stråmo - 02 okt 2015

En ny biogasanläggning för matavfall har invigts i Huddinge kommun av energiminister Ibrahim Baylan. Stockholms produktionskapacitet för biogas ökar nu med minst 50 procent. Anläggningen är driftsatt och den första leveransen av biogas har körts iväg.

50 000 ton matavfall kommer att kunna tas om hand, per år. Siffran motsvarar cirka 30 procent av det matavfall som Stockholms läns invånare producerar. Avfallet kommer att omvandlas till 80 gigawattimmar biogas, motsvarande 8,8 miljoner liter bensin.

– Regeringens ambition är att Sverige ska bli ett av värdens första fossilfria välfärdsländer. Södertörns biogasanläggning är ett modernt exempel på hur vi lokalt kan ta om hand om de resurser vi har, i det här fallet hushållsavfall, och omvandla det till förnybar energi. Med sådana här initiativ skapas lokala jobb och miljövinster, säger energiminister Ibrahim Baylan, i ett pressmeddelande.

Idag har Södertälje, Sundbyberg och Nykvarn obligatorisk insamling av matavfall. Mängden matavfall som blir biogas behöver nästan fördubblas för att Stockholm Stads miljömål ska kunna uppnås.

– Nu har vi en biogasanläggning här i Huddinge som innebär att invånarna kan köra bil på sitt eget och grannarnas utsorterade matavfall. Det innebär att vi kan omhänderta energin och återcirkulera växtnäring tillbaka till jorden, säger Göran Persson, Sveriges tidigare statsminister och styrelseordförande i Scandinavian Biogas, i ett pressmeddelande.

Annons