Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 21 2017
Senaste Nytt

ABB driftsätter rekordlänk i Indien

Foto: ABB
Foto: ABB
Publicerad av
Martin Stråmo - 28 sep 2015

ABB har driftsatt den första polen av den superkraftlänk på 800 kilovolt ultrahögspänd likström som ska leverera el från vattenkraft till en kraftstation i Agra och därifrån vidare till cirka 90 miljoner användare i Indien. ABB har svarat för design, systemkonstruktion, leverans, installation och driftsättning, tillsammans med Bharat Heavy Electricals Limited. Beställare är Power Grid Corporation of India Ltd.

- Det här är en viktig milstolpe i genomförandet av den banbrytande North-East Agra-länken, världens första UHVDC-system konstruerat för flera terminaler och ett projekt som understryker ABB:s ledande globala ställning inom HVDC-teknik. Vi fortsätter att stödja Indien i utvecklingen av landets kraftinfrastruktur och ökade anslutning av förnybar energi för att leverera miljövänlig el till miljontals människor. Det här är ett viktigt fokusområde i vår strategi Next Level, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Systems, i ett pressmeddelande.

UHVDC-länken kommer sätta världsrekord i omriktarkapacitet. Med en kapacitet på 6 gigawatt för 800 kilovolt blir länken världens första flerterminalssystem för UHVDC.

Annons