Mötesplatsen för dig inom energibranschen, maj, 26 2019
Senaste Nytt

Skellefteå Kraft utreder småskalig kraftvärme

Publicerad av
Redaktionen - 22 dec 2008

– Vårt huvudspår är att förbränna torrt biobränsle i en ångpanna och göra mesta möjliga el i en ångturbin. Resterande energi tas tillvara som fjärrvärme. Då man baserar kraftvärmen på biobränslen, som vi kommer att göra, så är det i linje både med våra egna miljösatsningar och de klimatmål EU satt upp, säger Stig Lindkvist, avdelningschef Nät och närvärme, Skellefteå Kraft.

Kraftvärme är när ett värmeunderlag, fjärrvärme, också används för att producera el. Alternativet för elproduktion är kondenskraft, vilket betyder att värmedelen som är cirka två tredjedelar kyls bort som förlust. Idag har Skellefteå Kraft kraftvärmeverk i Hedensbyn, Lycksele och Malå. I Storuman och Skellefteå är ytterligare effektivisering gjord genom bioenergikombinat.
– Vi har ytterligare 13 fjärrvärmenät som kan ses som resurs för framtida kraftvärme och de största nät vi har idag finns i Norsjö, Burträsk och Vindeln. Det finns dessutom en potential för utbyggnad av kraftvärme i resten av riket och på kontinenten där det finns en stor mängd fjärrvärmenät och industrier i samma storleksordning, säger Stig Lindkvist.
I utvecklingen av en effektiv småskalig turbin kommer Siemens turbindivision i Finspång att vara samarbetspartner.

Annons

Annons

Annons