Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 20 2017
Senaste Nytt

Etanol för tunga fordon slipper höjd skatt

Foto: Dan Boman
Foto: Dan Boman
Publicerad av
Tommy Ekholm - 06 jul 2015

Etanolbränslet ED95 för lastbilar och bussar berörs inte av den aviserade skattehöjningen på förnybara drivmedel den 1 december. Det framgår av en lagrådsremiss som regeringen lagt fram inför budgetpropositionen 2016.

– Det är bra att regeringen slår fast att det inte blir någon skattehöjning på ED95. Men alla förnybara drivmedel som uppfyller hållbarhetskraven borde skattebefrias för att snabba på omställningen till en fossilfri fordonstrafik, säger Lena Nordgren, biodrivmedelsexpert på Sekab.

EU:s statsstödsregler tillåter inte att biodrivmedel får skattelättnader som gör att de blir billigare än de fossila drivmedel som de konkurrerar med. Därför höjs skatten på biodrivmedel som räknas som överkompenserade den 1 december. I en tidigare promemoria från regeringen framgick inte vad som skulle gälla för etanoldrivmedlet ED95, men i lagrådsremissen förtydligas att ED95 inte berörs av skattehöjningen.

– För många åkerier är marginalerna små och då behövs ekonomiska incitament för att kunna ta steget från diesel. Den fortsatta skattebefrielsen för ED95 kan bidra till att fler transportföretag väljer att köra på förnybara drivmedel, säger Lena Nordgren.

Annons