Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Flis från skogsbrand blir energi

Foto: Mälarenergi.
Foto: Mälarenergi.
Publicerad av
Axel Johansson - 20 feb 2015

Mälarenergi har tecknat tre avtal om att ta tillvara på brandskadad skog för att omvandla det till fjärrvärme och el vid Kraftvärmeverket i Västerås. Det skriver Mälarenergi i ett pressmeddelande.

Förra årets skogsbrand som skedde nordost om Seglingsberg åsamkade stora skador. Det timmer som stod kvar efter branden kunde sågas ned till virke medan en annan del lämpade sig bättre som bränsleved. Bedömningen av timret genomfördes av AB Karl Hedin som i september förra året provsågade vid sågen i Karbenning. Då det fanns risk att flisen hade sot i sig passade den bättre för energisektorn vilket Mälarenergi tog tillvara på. Sedan november förra året har Mälarenergi mottagit flis från AB Karl Hedin för eldning i Kraftvärmesverkets biobränslepanna.

Mälarenergi har också tecknat avtal med Setra respektive Mellanskog om att ta emot flis och bränsleved.

- Mälarenergi tar redan idag emot de flesta typer av biobränsle från bränsleleverantörer i det här området. Vi tycker att det är positivt att vi kan öka bränsletransporterna från närregionen. Tack vare avtalen har vi säkrat bränsleleveranser under en längre tid, säger Matts Johansson, bränsleinköpare på Mälarenergi, i pressmeddelandet.

Annons