Mötesplatsen för dig inom energibranschen, dec, 12 2018
Senaste Nytt

Tyskland riktar fokus på elbilar

Tysk elbil från Walther Werke vid laddning. Foto: Walther Werke
Tysk elbil från Walther Werke vid laddning. Foto: Walther Werke
Publicerad av
Markku Björkman - 08 dec 2014

Marknaden inom elektromobilitet är attraktiv i princip: för fem år sedan beräknades den generera omkring 250 miljarder euro i Tyskland fram till år 2020.

Mellan 40 och 80 miljoner nya bilar skulle köra elektriskt om tio år senare. Det hände dock inte speciellt mycket under åren därefter ifråga om e-mobilitet, som projektet kallas för i Tyskland.

Efter att ha blivit kritiserad för senfärdighet och för att ha internationellt hamnat på efterkälken ifråga om eldrivna fordon har den tyska regeringen beslutat att satsa igen på utveckling av elbilar.

Enligt regeringsuppgifter kan branschen räkna med miljardbelopp, som kan bidra till att öka elbilsförsäljningen i landet.

För ett par år sedan förkunnades det stolta målet på en miljon elbilar på tyska vägar. Det har dock hänt väldigt lite sedan dess.

Målen för elbilsutvecklingen i Tyskland fram till 2020 är därmed allt annat uppfyllda sade förbundskansler Angela Merkel och transportminister Alexander Dobrint vid ett sammanträde nyligen.

För 2014 räknade man med att 100000 elbilar skulle finnas i landet, men i verkligheten finns det bara drygt 24000.

Nu planeras det skattesänkningar för elfordon som skulle kunna eventuellt stimulera försäljningen. Forskning kring batterier, elbilar och infrastruktur för laddningsteknik är i behov av flera miljarder kronor under de närmaste åren.

I dag finns 4800 laddningsstationer på 2400 orter, vilket är för få om målet på 1 miljon bilar blir verklighet. En utbyggnad för omkring 5 miljarder kronor anses nödvändig. Först då kan det bli möjligt att köra elbil från Nordsjökusten genom landet ner till alperna.

Statliga myndigheter och offentlig förvaltning uppmanades av bilindustrins representanter att inköpa elbilar när det är dags att förnya fordonsbeståndet. Det skulle göra det lättare för privatpersoner att välja en eldriven bil vid nästa bilbyte.

Annons

Annons

Annons