Mötesplatsen för dig inom energibranschen, maj, 24 2019
Senaste Nytt

Solcellernas effektivitet höjd till rekordhöga 46 procent

Ny rekordeffektiv solcell på 46 procent. Foto: Alexander Wekkeli/Fraunhofer ISE
Ny rekordeffektiv solcell på 46 procent. Foto: Alexander Wekkeli/Fraunhofer ISE
Publicerad av
Markku Björkman - 05 dec 2014

Nu har ett fransk-tyskt samarbete resulterat i ett nytt världsrekord ifråga om solcellernas effektivitet. Forskarna har lyckats med att höja prestandan till 46 procent.

Det är också ett bevis på att den Europeiska solcellsindustrin utvidgar branschens konkurrensfördelar, skriver tyska Fraunhoferinstitutet i ett pressmeddelande från 1 december i år.

Den nya solcellen med en effektivitet på 46 procent vid 50,8 W/cm2, har en koncentration som motsvarar 508 gånger solens AM1.5d (ASTM E927-10) spektrum.

Det nya världsrekordet uppnåddes i samband med direkt omvandling av solljus till elektricitet. Det var företagen Soitec och CEA-Leti, i Frankrike, i samarbete med tyska Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE, som kom fram till forskningsresultatet.

Solcellerna har redan testats och använts i speciella anrikningsverk för solceller (CPV) för att producera billig el med hjälp av solkraftverk i regioner med en stor mängd direkt solstrålning.

Samarbetet ledde därmed till det andra världsrekordet inom ett år, efter ett tidigare rekord på 44 procent i september 2013. Det visar tydligt, skriver Fraunhoferinstitutet, att den europeiska solcellsforskningen och industrin utgör en stark konkurrenskraft.

Flera så kallade korsande solceller bygger på ett urval av sammansatt halvledarmaterial. Världsrekordscellen har fyra-korsningar och var och en av dessa är underordnad andra celler som omvandlar en fjärdedel av de inkommande ljuspartiklarna till våglängder mellan 300 och 1750 Nm och därmed till elektricitet.

När cellerna bearbetas i anrikningsverket PV, används även en mycket liten cell med en Fresnel-lins, som koncentrerar solljuset till cellen.

Den nya rekordeffektiviteten mättes med en koncentration av 508 Solar och har bekräftats av japanska AIST (Nationella institutet för avancerad industriell vetenskap och teknik), som är ett ledande centrum för oberoende kontroll av solcellsforskning enligt standardiserade testregler.

- Det här är en viktig milstolpe för vårt tyskt -franska samarbete. Vi är mycket glada över att våra resultat på 46 procents effektivitet nu har bekräftats av oberoende institutet AIST i Japan", förklarar Dr Frank Dimroth, projektledare för Cellutveckling vid tyska Fraunhofer Institute för Solar Energy Systems ISE.

En produktionsanläggning för tillverkning av nya högeffektiva celler har redan installerats i Frankrike. Där arbetar redan drygt 25 ingenjörer och tekniker.

Källa: Fraunhofer Institute för Solar Energy Systems ISE

Annons

Annons

Annons