Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 20 2017
Senaste Nytt

Schweiz satsar stort på brittisk skiffergas

INEO:s raffinaderi i Cuxhaven, nära Wilhelmshaven. Foto: Martina Nolte
INEO:s raffinaderi i Cuxhaven, nära Wilhelmshaven. Foto: Martina Nolte
Publicerad av
Markku Björkman - 24 nov 2014

Nyligen upptäcktes en betydande skiffergasfyndighet nära Blackpool i nordvästra England. Med en investering på nästan sex miljarder kronor är schweiziska Ineos nu redo att satsa på ett brittiskt skifferäventyr.

Stort motstånd från allmänhetens sida och flera misslyckade prospekteringsförsök på andra håll i Europa har uppenbarligen inte injagat fruktan hos petrokemigiganten Ineos. Företaget förbereder sig nu för att investera nästan sex miljarder kronor i skiffergasborringar i Storbritannien.

Ineos är, enligt flera brittiska medier, redo att borra i både England och Skottland och har ansökt om licens i den brittiska Energiministeriets pågående budgivningsrunda. Om Ineos tilldelas licenserna, blir företaget den brittiska skiffergasmarknadens största aktör.

Ineo anser att, eftersom efterfrågan på energi runt om i världen är oförsvagad är det oundvikligt att skiffergas kommer att ha en viktig roll. Inledande mätningar visar att Polen har enorma gasreserver, så mycket som 5,3 biljoner kubikmeter – vilket motsvarar 300 års inhemsk förbrukning.

PetroChina hoppas kunna producera 1 miljard kubikmeter skiffergas år 2015 i sydvästra Kina.

Ineos får dock räkna med starkt folkligt motstånd i England, en opposition som har tvingat andra skiffergasprospekterare att lämna ”spelet” eller åtminstone fått dem att ändra kurs genom att betala lokala markägare fyra procent av möjlig framtida vinst och två procent till de geografiskt berörda kommunerna. Det är långt mer än vad andra aktörer på marknaden erbjuder. Hitintills har prospekterare i Storbritannien erbjudit endast 1 procent av vinsten.

Om Ineos är framgångsrik i sin licensbudgivning, räknar företaget med att påbörja ett omfattande borrprogram inom fem till sex år.

Källa: INEO

Annons