Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 19 2017
Senaste Nytt

Keystone kan bli slagträ för Obama

Foto: Malcom Manners
Foto: Malcom Manners
Publicerad av
Martin Stråmo - 19 nov 2014

Republikaner fick inte ihop tillräckligt med röster i USA:s senat för oljeledningen Keystone XL. Nu kan ironiskt nog det miljöfarliga projektet bli president Obamas slagträ för att driva igenom andra gröna åtgärder.

60 av senatens 100 röster hade krävts för ett ja till ledningsbygget mellan Kanada och Mexikanska golfen. Röstsiffrorna i tisdags blev 59 för, 41 emot.

Barack Obama har signalerat att han av miljöskäl skulle kunna tänkas lägga in veto även om kongressen säger ja, men har samtidigt interna skäl att försöka slippa det - representanter för hans Demokratiska parti i berörda delstater är av ekonomiska skäl i många fall starkt positiva till att bygga ut Keystone-nätet med de nya dragningar som kallas XL.

Republikanerna lovar att få upp projektet på bordet igen efter nyår, då mellanårsvalet i november har gett genomslag så att partiet har majoritet i kongressens båda kamrar. Enligt nyhetsbyrån Reuters källor nära presidenten kan Obama då tänkas släppa igenom Keystone XL, om Republikanerna i gengäld går med på exempelvis satsningar på att minska USA:s utsläpp.

-När presidenten väl fattar ett beslut väntar jag mig att det baseras på ett sammanlagt resultat för koldioxidutsläppen, inte symbolik, säger en före detta medarbetare till Reuters.

(TT)

Annons