Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

"Tyska elmarknaden är en katastrof"

Foto: James Wheeler
Foto: James Wheeler
Publicerad av
Martin Stråmo - 09 okt 2014

Den tyska elmarknaden är en "katastrof" och av de två största bolagen är ett "i stort sett dött" medan det andra har stora svårigheter, sade chefen för det franska kraftbolaget EDF, Henri Proglio, på onsdagen enligt Financial Times.

Orsaken till problemen är den omställning av marknaden som på tyska kallas för die Energiewende, vars styrdokument presenterades i september 2010. I korthet går den ut att på fasa ut icke förnybara källor och ersätta dem med förnybara. Omställningen snabbades på av förbundskansler Merkels beslut att fasa ut kärnkraften efter Fukushima-katastrofen i Japan 2011.

I praktisk politik innebär omställningen att alternativa källor som sol och vind har förtur på nätet och att el därifrån garanteras ett visst pris. Det har varit framgångsrikt så tillvida Tyskland i dag får en mycket stor andel av sin produktion från alternativa källor.

Nackdelarna har märkts på två håll. Det ena är i elpriser. Tyskland har i dag bland de högsta elpriserna i Europa och de bärs i huvudsak konsumenterna, då industrin till stora delar har fått sina priser frusna

De höga tyska elpriserna har värmepumpstillverkaren Nibe märkt av. Vid sin kapitalmarknadsdag, som hölls i Tyskland, 2013 sade produktutvecklingschefen att man börjat bygga in små gaspannor i sina värmepumpar för att göra kalkylen för hushåll som funderar på att byta mer attraktiv.

Det andra är att ägare av till exempel kolkraftverk vissa tider på dygnet tvingas köra sina kraftverk med förlust då elen från sol och vind har förtur. Detta har drabbat bolagen som är verksamma i Tyskland, varav svenska Vattenfall är ett och Eon och RWE de två andra och de som Proglio syftade på.

RWE rapporterade för de första sex månaderna ett vinsttapp (ebitda) på 32 procent jämfört med i fjol och tog samtidigt beslut om att stänga ned fler kraftverk. Eon rapporterade ett vinsttapp på 12 procent under samma period.

Noteras bör att Proglio har alla orsaker att vara kritisk inställd till den tyska elmarknaden. Frankrike får en stor andel av sin el från kärnkraft och den franska regeringen är mån om att få flera europeiska länder att, ofta via EDF, bygga nya kärnkraftverk.

(SIX News)

Annons

Annons

Annons