Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 20 2017
Senaste Nytt

Gazprom misstänks för brott mot antitrustlagar

Foto: Gazprom
Foto: Gazprom
Publicerad av
Markku Björkman - 11 aug 2014

Trots att väst och Ryssland fortsätter att höja insatserna i deras ömsesidiga ekonomiska sanktionspoker, verkar den kanske viktigaste branschen, nämligen ryska naturgasen, fortfarande vara en tabubelagd industrisektor.

New York Times skriver att flera västliga energiexperter bedömer detta som desto mer anmärkningsvärt eftersom långt innan Ukrainakrisen bröt ut som en geopolitisk kris, utövade den Europeiska unionen offensivt tryck mot ryska statskontrollerade gasjätten Gazprom genom att hota med en juridisk process i konkurrensmål och brott mot EU:s antitrustlagar. Om Europa verkligen vill bestraffa Moskva ekonomiskt, kan Gazproms konkurrensmål tyckas vara ett utmärkt tillfälle.

Gazprom är misstänkt för att obefogat driva upp priser och för införande av otillbörliga leveransinskränkningar av gas inom Europa, som är starkt beroende av rysk naturgas.

Så sent som förra vintern verkade Ryssland och EU:s konkurrenskommissionär, Joaquín Almunia, på väg att uppnå en överenskommelse. Men fallet verkar nu vara tynat bort. EUs representanter som är ansvariga för undersökningen av Gazproms roll tror att konkurrensmålet kommer att återupplivas tidigast under hösten, när Almunia har lämnat sin post som EU: s konkurrenskommissionär.

Samtidigt som dessa osäkra utsikter utgör en besvikelse för mindre EU-länder som Litauen, som är särskilt beroende av Gazprom för landets energibehov, kan konkurrensmålet ha förlorat sin reglerande kraft.

– Om Gazprom kommer undan betyder det att kommissionen är svag och inte i stånd att försvara sina egna regler, sade Jaroslav Neverovi, energiminister Litauen, i en telefonintervju för New York Times förra veckan.

Neverovi varnade EU för att Gazproms eventuellt kommer att försöka använda samma förhalningstaktik i eventuella framtida förhandlingar.

Litauen är en av sex Europeiska unionens medlemsstater som är beroende enbart av Ryssland för all gas som de behöver. På samma sätt som Lettland och Slovakien, utgör denna källa för mer än en fjärdedel av landets totala energibehov. Andra länder i Europeiska unionen som är helt beroende av Ryssland för deras naturgas är Bulgarien, Estland och Finland, enligt Europeiska kommissionen.

Annons