Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 24 2019
Senaste Nytt

Lantbruk satsar på solenergi

Foto: EnergiEngagemang
Foto: EnergiEngagemang
Foto: EnergiEngagemang
Foto: EnergiEngagemang
Publicerad av
Tommy Ekholm - 14 jul 2014

Äleby Gård på Ytterselö i närheten av Strängnäs och Mariefred har nyligen driftsatt en solcellsanläggning om 108 kW. Anläggningen är med sina 431 paneler en av Sörmlands största och är en viktig del av den förändringsprocess som Jacob Högfeldt med familj jobbat med under de senare åren. 

Många lantbruk står idag inför ett vägval: lägga ner eller tänka om. Någon som gjort det senare är Jacob Högfeldt som driver Äleby Gård. De senaste åren har han gjort stora investeringar för att locka en ny typ av kunder till gården. Från att enbart ha brukat skog och mark kan gården idag erbjuda kurser i jakt och viltvård, gårdsbesök, matlagning i stora moderna kök, uthyrning av konferenslokaler och gårdsförsäljning av viltkött vilket attraherar privata sällskap och företag.

– Att installera solenergi är ett naturligt steg som ligger helt i vår inriktning för att skapa en känsla för helheten, men vi hade inte gjort den här investeringen om det inte funnits ett bredare perspektiv. Solcellsanläggningen ger ett stort signalvärde, för när man närmar sig gården är taket med solpanelerna det första man ser, säger Jacob Högfeldt.

Själva entreprenaden av solcellsanläggningen görs av företaget EnergiEngagemang som under de senaste åren genomfört ett antal större installationer runt om i Mälardalen.

– Förutom att solenergin är miljövänlig så är det också en god affär om man ser det på lång sikt. Anläggningen beräknas ha en livslängd på minst 30 år och kommer vara återbetald redan efter tio. Det innebär att anläggningen kommer ge gratis el i minst 20 år. Och med tanke på att elpriserna knappast kommer bli lägre finns alla chanser till en god affär, säger Johan Skördare, vd på EnergiEngagemang.

Annons

Annons

Annons