Mötesplatsen för dig inom energibranschen, mar, 26 2019
Senaste Nytt

Minesto får nyckelroll Wales satsar på marin energi

Minesto Deep Green. Bild: Minesto
Minesto Deep Green. Bild: Minesto
Publicerad av
Tommy Ekholm - 08 jul 2014

Minesto har ingått ett avtal med The Crown Estate, det förvaltningsbolag som hanterar Queen Elizabeth II:s inkomster. Avtalet innebär att Minesto, med det marina kraftverket Deep Green, nu ska förbereda installationen av kommersiella kraftverk nära Holyhead Island i Wales.

Installationen är på sikt tänkt att leverera el till 8 000 hushåll, och göra Wales till världsledande inom havsenergi.

Minesto planerar att startar installationen av en 10 megawatt tidvattenkraftpark 2016, vilket också förväntas bli startskottet för att göra Wales till ett av de ledande länderna i världen inom marin energi. Wales farvatten är en av de bäst lämpade platserna i världen när det gäller att producera el från långsamma vattenströmmar och har därför potential för installation av tusentals megawatt.

Wales 120 mil långa kust är omgiven av långsamma tidvattenströmmar, men också med strategiskt belägna djuphavshamnar och direkt tillgång till det brittiska elnätet. Den befintliga kapaciteten i elnätet förenklar och snabbar på den kommersiella lanseringen och ökar sannolikheten för att Wales skall kunna bli en ledande region för marin energi i Storbritannien.  En rapport skriven på uppdrag av den walesiska regeringen visar att marin energi skulle kunna få den walesiska ekonomin att öka med över 10 miljarder kronor årligen när 1 gigawatt har installerats.

– Vi är oerhört glada över att vi nu får möjlighet att kommersialisera Deep Green i långsamma tidvattenströmmar utanför Wales kust. Främst är det ett betydelsefullt steg i att ställa om den brittiska elproduktionen från kol och gas till förnybar energi. För svensk del betyder detta fortsatt expansion av Minesto med nya arbetstillfällen, säger Anders Jansson, vd för Minesto.

Avtalet ger Minesto exklusivitet att förbereda installationen av en 10 megawatt tidvattenkraftpark i form av 20 stycken Deep Green-kraftverk på havsbotten utanför Wales kust. Nästa steg innebär djupgående miljöstudier, detaljerad kartläggning av havsbotten, kabeldragning och kommersiella aktiviteter. Holyhead Deep ligger cirka sju kilometer från land, på ett djup om 80-90 meter där tidvattenströmmarna håller 1,5-2,5 m/s. Området är noggrant utvalt, avskilt från farleder för att inte störa sjöfart och annat användande av havet.

Minestos marina kraftverk Deep Green har formen av en undervattensdrake och är byggd på en helt ny princip för elproduktion från tidvatten och havsströmmar. Deep Green blev nyligen det första kända marina kraftverket att producera el från långsamma tidvattenströmmar, vilket ses som ett genombrott för hela industrin för marin energi.

Annons

Annons

Annons