Mötesplatsen för dig inom energibranschen, maj, 24 2018
Senaste Nytt

Oklart om Maud Olofsson kommer till KU

Förra näringsministern Maud Olofsson tackar nej till att tala Nuon i KU.
Förra näringsministern Maud Olofsson tackar nej till att tala Nuon i KU.
Publicerad av
Tommy Ekholm - 25 mar 2014

Det är oklart om förra näringsministern Maud Olofsson kommer till KU för att höras om Nuonaffären.

-Många kommer att undra, säger KU-ordföranden Peter Eriksson om att Olofsson skulle utebli.

Statliga Vattenfall köpte nederländska Nuon 2009, en mångmiljardaffär som kritiserats hårt.

Enligt uppgift till TT diskuterade KU på dagens möte hur utskottet ska ställa sig till att Olofsson (C) och hennes politiskt sakkunniga vid tiden för köpet, Elisabeth Thand Ringqvist, båda inledningsvis har tackat nej till att svara på frågor i KU.

De båda har nyckelroller i affären. Olofsson som ansvarig minister för Vattenfall och Thand Ringqvist som hennes nära medarbetare och den som står bakom omtvistade anteckningar i en regerings-pm som syns ge intrycket att statsministern och regeringen gav klartecken till affären.

KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) säger att utskottet ser väldigt allvarligt på att Maud Olofsson vägrar komma.

-Vi beslutade på utskottet att vi ska försöka få Maud Olofsson att ändra sig. Jag har haft ett långt samtal med henne där jag påpekade att det är allvarligt att hon inte vill komma, säger Eriksson till TT.

-Jag tror att det är dåligt för henne och för Centern att en före detta minister inte kommer. Många kommer att undra vad det är för frågor hon inte vill svara på, säger han.

Maud Olofsson anser, enligt honom, att många år har gått sedan affären och att hon inte har något att tillföra.

KU kan inte tvinga avgångna ministrar att komma till utfrågningar, men ministrar som sitter i regeringen är skyldiga att infinna sig. Peter Eriksson säger att det, enligt vad han vet, är 20 år sedan sist någon vägrade komma.

-Det är helt oacceptabelt om en före detta minister på det viset ska kunna stoppa eller begränsa en granskning, säger Peter Eriksson.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att Maud Olofsson, som reglerna är utformade, inte behöver komma till KU för att svara på frågor eftersom hon har slutat som minister. Det är upp till henne att avgöra om hon vill komma, anser han.

TT: Alldeles oavsett vad reglerna säger, tycker du att hon borde komma?

- Fast det är reglerna som måste vara utgångspunkten och jag kommer att komma till KU, säger Fredrik Reinfeldt till journalister efter att ha informerat riksdagen om förra veckans EU-toppmöte.

- Jag har som regeringschef det samlade ansvaret att uppträda inför KU och kan svara på alla frågor, säger han.

(TT)

Annons

Annons

Annons