Mötesplatsen för dig inom energibranschen, feb, 22 2019
Senaste Nytt

Fler energiexperter ansluter sig till kärnkraftsstödet

James Hansen vid en föreläsning i Danmark. Foto: Bill Ebbesen
James Hansen vid en föreläsning i Danmark. Foto: Bill Ebbesen
Solljuset utgörs till stor del av strålning på våglängder där jordens atmosfär är genomskinlig. Bild: av C. Bernes (2007): från boken "En ännu varmare värld". Naturvårdsverket
Solljuset utgörs till stor del av strålning på våglängder där jordens atmosfär är genomskinlig. Bild: av C. Bernes (2007): från boken "En ännu varmare värld". Naturvårdsverket
Publicerad av
Markku Björkman - 06 dec 2013

Ett öppet brev undertecknades nyligen av den framstående klimatforskaren James Hansen, med ett förflutet vid Nasa samt hans kollegor Ken Caldeira vid Carnegie Institution, Kerry Emanuel vid MIT och Tom Wigley vid University of Adelaide i Australien. Alla dessa tunga forskare anser att vind- och solkraft inte räcker för att minska koldioxidutsläppen och hejda den globala uppvärmningen. Istället förordar de en satsning på säker kärnenergi.

Hansen försvarade nyss den linjen i dagstidningen The Guardian:

– Det var säkert vettigt att vara skeptisk till kärnkraft för ett par decennier sedan, men mycket har hänt sen dess. Klimatförändringarna kommer bli okontrollerbara om vi inte får fossilfri el, här behöver miljörörelsen se till verkligheten.

Arrangörerna för klimatriksdag 2014 meddelade nyligen att en av kärnkraftsbrevets undertecknare klimatforskaren James Hansen kommer att delta på Klimatriksdagen i Norrköping i juni nästa år.

All tyder på att det kan bli ett mycket intressant arrangemang med tanke på att även Folkkampanjen mot Kärnkraft/Kärnvapen har anslutit sig till Klimatriksdagen 2014.

James Hansen vr en av de första som uppmärksammade människans roll när det gäller klimatförändringarna. I kongressförhör på 1980-talet gjorde han USA:s politiker medvetna om problemet.

James Hansen, har visserligen ändrat uppfattning om kärnkraften, men har nu tillsammans med en rad andra experter skrivit en vetenskaplig artikel som betonar hur bråttom det är att minska koldioxidutsläppen för framtida generationers skull.

Enligt artikeln, som kommer att släppas i december, ligger temperaturen enligt Hansen redan idag precis på gränsen för vad människor och natur klarar av och en ökning till två grader skulle få katastrofala följder.

Hansen kritiserar det av FN uppsatta målet på max två graders uppvärmning är för högt satt, temperaturen får max öka med en grad om vi ska undvika en klimatkatastrof.

– Tvågradersmålet som FN har satt upp som mål kommer sikt att leda till ännu större temperaturökningar eftersom återkopplingseffekter sätts igång igång när vi når de temperaturerna, det skriver James Hansen och Johan Rockström i PLOS online.

Det handlar om återkopplingseffekter som en ökad uppvärmning när polarisarna smälter, vilket ger en större mörk yta som tar upp energi, eller metanläckorna från tundran när permafrosten släpper kommer på sikt leda till att vi hamnar på minst tre grader istället för två menar forskarna.

I artikeln skriver forskarna också att för att ersätta den fossila energin kommer det behövas en bredd av energikällor, inklusive säker kärnkraft, något som säkerligen lär vara kontroversiellt inom miljökretsar.

Annons

Annons

Annons