Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Fortum, Nissan och Preem bygger laddstationer

Foto: Fortum
Foto: Fortum
Publicerad av
Tommy Ekholm - 03 dec 2013

Fortum, Nissan och Preem kraftsamlar med stöd av Energimyndigheten i Sverige och bygger ut snabbladdningsstationer för elbilar. Den nya snabbladdaren tankar en elbil på bara 25 minuter.

Snabbladdaren finns tillgänglig på Preems bensinstationer på Norr Mälarstrand i Stockholm, i Nacka, och Nyköping. Dessutom öppnas inom kort snabbladdare i Jönköping, Halmstad, Malmö, Borås och Göteborg.

Fortum ansvarar för systemlösning, installation och service av snabbladdningsstationen och har mer än tio års erfarenhet av att utveckla laddningslösningar för elbilar. Fortum Charge & Drive är ett affärssystem för laddningslösningar som innebär att betalningar, kommunikation och styrning samt övervakning och kundsupport görs på distans för att göra det enkelt för kunden. – Vi fortsätter att vidareutveckla Charge & Drive och med våra partners Nissan och Preem tar vi ett viktigt steg mot framtidens elbilssamhälle, säger Markus Hökfelt, nordiskt ansvarig för Charge & Drive, inom Fortum. – Vi letar ständigt efter alternativ till fossila drivmedel och utvecklar nya, mer miljöanpassade produkter. Att även kunna erbjuda våra elbilskunder möjlighet att snabbladda sina bilar på cirka 25 minuter är ytterligare ett steg i arbetet att ge våra kunder ett ökat utbud av mer långsiktigt hållbara produkter, säger Susanne Håkans, Head of Product Management på Preem.

I september 2012 undertecknade Fortum och Nissan ett nordiskt avtal, där bland annat Preem är en av de svenska partnerna. Syftet är att göra elbilen till ett attraktivt alternativ för alla bilförare. Och därför byggs nu 50 snabbladdningsstationer för elbilar i de fyra nordiska länderna, varav 20 stycken i Sverige, 20 stycken i Finland och 10 stycken i Norge.

Laddningsstationerna klarar snabbladdning med likström och ger cirka 50 kW. Det innebär att en Nissan LEAF eller annat CHAdeMO-kompatibelt fordon som laddas upp till 80 procent under omkring 25 minuter kan köra ytterligare cirka 15 mil. Under våren kommer även elbilar som använder sig av Combo-standard att kunna snabbladdas.

Annons