Franska Flamanville-reaktorn får grönt ljus för uppstart

Flamanville (Image: Screengrab from EDF/Youtube)

Frankrikes kärnkraftsregulator, Autorité de Sûreté Nucléaire (ASN), har gett sitt godkännande för driftsättning av EPR-reaktorn i Flamanville. Med detta tillstånd kan det statliga energibolaget EDF nu börja ladda reaktorn med kärnbränsle och utföra de nödvändiga starttesterna inför den planerade anslutningen till elnätet sommaren 2024.

Byggnadsarbetena för den nya 1650 MWe reaktorn vid Flamanville-anläggningen i Normandie påbörjades i december 2007. Området har sedan tidigare två reaktorer som tagits i drift under åren 1986 och 1987.

En lång process

Reaktorbyggnadens kupol monterades på plats i juli 2013 och reaktorkärlet installerades i januari 2014. Ursprungligen var det tänkt att reaktorn skulle börja sin kommersiella drift redan 2013, men projektet har försenats flera gånger. I december 2022 uppskattade EDF att de totala kostnaderna för projektet kommer att uppgå till 13,2 miljarder euro, motsvarande cirka 14,2 miljarder dollar.

Internationell erfarenhet och stränga krav

ASN har i sitt godkännande också inkluderat tekniska krav. Myndigheten kommer att övervaka utförandet och kontrollen av uppstartstester efter att bränsle laddats, samt specificera metoder för att hantera feedback från andra EPR-reaktorer globalt. Detta inkluderar enheterna i Taishan, Kina, där den första EPR-reaktorn startade kommersiell drift 2018, och enhet två följde år 2019. I Europa gick Olkiluoto 3 i Finland i kommersiell drift 2023, och två enheter är under konstruktion vid Hinkley Point C i Storbritannien.

ASN:s beslut baseras på en offentlig konsultation som avslutades den 17 april. Därmed tar Frankrike ett stort steg mot att stärka sin energiförsörjning med hjälp av kärnkraft, som spelar en nyckelroll i landets strävan efter en säker och lågkoldioxidframtid.

Källa: World Nuclear News