Spänningshöjning för Växjö Energi godkänd

Foto: Växjö Energi

Energimarknadsinspektionen (Ei) har godkänt Växjö Energis ansökan om att höja spänningsnivån för sitt nätkoncessionsområde.

"Vi är mycket nöjda med Energimarknadsinspektionens beslut. Elektrifieringen i samhället pågår för fullt, även i Växjö. Långa ledtider för anslutning till elnätet kan vara problematiska. Beslutet från Ei är avgörande för att förkorta anslutningstiderna till elnätet. Fler och fler vill ansluta stora effekter till vårt elnät. Därför är det viktigt att vi gör allt vi kan för att möta kundernas behov," säger Stefan Braun, affärsområdeschef för elnät på Växjö Energi.

En av de högsta i landet

Växjö Energi är ett elnätsföretag som verkar på en marknad med naturligt monopol, övervakad av Energimarknadsinspektionen. För att äga och driva elnät krävs särskilt tillstånd, så kallad nätkoncession. Den nya nätkoncessionen tillåter en ökning av högsta spänningsnivån i området från 20 kV till 72,5 kV, vilket är bland de högsta i Sverige för områdeskoncessioner inom lokalnät.

"Våra prognoser visar en betydande ökning i det förväntade effektbehovet. En högre spänningsnivå möjliggör ökad kapacitet, modernisering av det befintliga elnätet och kortare tidsramar vid om- och utbyggnad," säger Stefan Braun.

Höjningen anses motiverad

Energimarknadsinspektionen tar hänsyn till fyra särskilt viktiga kriterier när spänningsnivån bestäms för ett område: nödvändig spänning för att driva nätet, miljöpåverkan vid framtida utbyggnad, samhällsekonomisk motivering och konsekvenser för berörda kunder och nätkoncessionshavare.

Myndigheten konstaterar att en höjning av spänningsnivån kan leda till effektivare och mer flexibel nätutbyggnad till lägre samhällskostnader. Det inkluderar bland annat kortare ledtider, minskade kostnader och mindre fossilberoende, vilket gör höjningen av spänningsnivån motiverad ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.